Skip to main content

Merinoull är ett viktigt material som används för att tillverka kläder av högsta kvalitet.

Merinoullens egenskaper är idealiska för de krav som ställs i bergen på vintern. Det stämmer. Det har länge varit känt att merinoull fungerar utmärkt som vinterunderkläder. Men vad händer om vi letar efter sommarkläder? Är det då värt att investera i en t-shirt, underkläder eller strumpor av merinoull?

Merinoull för sommaren
Hos många vandrare, klättrare och andra friluftsentusiaster har det sakta börjat växa fram en tro att merinoull endast är en produkt för vintern. Detta är inte alls fallet. Merinokläder kan användas året runt, även på sommaren. Klädtillverkarna tar hand om detta genom att anpassa tillverkningen av sina produkter till sommaraktiviteter.

Vinterversionen av merinokläder skiljer sig från sommarkläderna främst i tygvikten. En viktminskning gör automatiskt materialet tunnare, lättare och mer lämpat för sommaraktiviteter. Det finns även produkter med en vikt på 200 g/m2, men dessa fungerar bäst på våren och hösten.

En annan punkt som skiljer vinterplagg av merinoull från sommarplagg är de syntetiska tillsatserna. Personligen älskar jag produkter som är tillverkade av 100 % merinoull. Dessa plagg är mycket behagliga för huden. Blandningen av syntetiska material gör att t-shirten känns lite mindre bekväm att bära. Det är åtminstone mitt intryck. Ibland är det dock nödvändigt att tillsätta nylon eller polyester för att öka tygets hållbarhet. Vinterunderkläder bärs vanligtvis under andra lager av kläder, vilket skyddar dem från skador. Sommarkläder (t.ex. en T-shirt) har vanligtvis inte ett sådant skydd eftersom vi på sommaren ofta bara har ett lager på oss.

Sommarkläder är därför automatiskt mycket mer utsatta för revor och skav, som till exempel kan orsakas av ryggsäckens remmar. För att få merinoull att fungera bra i sommarkläder förstärker tillverkarna den med syntetiska tillsatser.

CDN


2 – Varför merinoull är bra på sommaren

Merino eller syntet?
Merinoull är ett material som du tryggt kan använda på sommaren, men det är inte alltid det bästa valet. Under vissa sommaraktiviteter kommer plagg av detta tyg att fungera bra, medan de under andra aktiviteter kommer att fungera mindre bra. Inte helt dåligt, men sämre än syntetiska plagg, som är de främsta konkurrenterna till merino-kläder.

Så när ska du välja merinoull framför syntetiska kläder? Valet görs bäst genom att bestämma vilken typ av aktivitet och under vilka förhållanden du vill använda utrustningen. Är det träning på gymmet, löpning, en dagsutflykt till stan? Eller kanske en resa på några dagar till Tatrabergen, med övernattning på vandrarhem eller en långdistansvandring?

Personligen tycker jag att när det gäller löpning, daglig sommarträning eller en dagsutflykt till bergen är det bästa valet en t-shirt av syntetiska fibrer. Framför allt för att den här typen av kläder andas bättre än en merinotröja. Det är också betydligt billigare att köpa. Syntetmaterial förlorar (kraftigt!) mot merino i en mycket viktig aspekt. Det är lukten, eller snarare bristen på lukt. Svettiga syntetkläder absorberar obehagliga lukter ganska snabbt. Även om tillverkarna försöker övertyga oss om att det syntetiska materialet har en antibakteriell effekt, t.ex. tack vare tillsatsen av silverpartiklar, börjar den syntetiska tröjan efter två intensiva dagar (ofta ännu tidigare) att avge en obehaglig lukt, medan merinotröjan inte gör det.

CDN

3 – Varför merinoull är bra på sommaren

De största fördelarna med merinoull
Merinoull, och mer specifikt plagg som är tillverkade av detta material, kan användas i upp till en vecka utan uppehåll. Under den här tiden kan man svettas igenom flera gånger utan att det luktar illa, för att uttrycka det på ett vardagligt sätt. När jag använde en T-shirt av merino råkade jag kontrollera om varan hade använts genom att smaka snarare än lukta. Jag vet att det låter minst sagt konstigt, men det hände verkligen. När jag luktade på t-shirten var jag inte säker på om jag redan hade använt den. Jag fick reda på det först när jag råkade röra vid tyget med läpparna och kände en salt smak på dem.

Naturligtvis kan även merinoull börja lukta illa efter några dagars intensiv användning, men då räcker det oftast med att vädra plagget ordentligt. Ärligt talat vet jag inte hur länge man måste använda en merinotröja för att den ska börja lukta. Jag tvättar alltid mina merino-kläder innan de börjar lukta och främst för att få bort saltet i fibrerna.

Merinoull har också andra fördelar. Man kan säga att det är ett intelligent material, eftersom det anpassar sig perfekt till de rådande förhållandena. Ett påstående som vi ibland stöter på är att merinoull svalkar på sommaren och värmer på vintern. Medan den andra delen av detta påstående är 100 procent sann, är den första bara delvis sann.
Lätta merinotröjor andas verkligen, och själva materialet absorberar och transporterar bort fukt från huden på ett bra sätt. Merinoull kan absorbera upp till 35 % av sin vikt i fukt! Jag skulle dock inte använda termen att tyget är kylande. Åtminstone kände jag inte så när jag bar tröjan. Många säger att merinoullfibrerna andas mycket bra.

Vi kommer att redogöra för nackdelarna med merinoull i nästa inlägg.

CDN

4 – Varför merinoull är bra för sommaren

Merinoull – nackdelar
Merinokläder har tyvärr aldrig varit billiga. Det är det höga priset som är den största nackdelen med kläder av detta material. I allmänhet är dock inköpet av merinoullprodukter förknippat med en mycket högre kostnad än inköpet av syntetiska produkter.

Jag måste dock tillägga att merino-produkter verkligen är värda sitt pris. På grund av den höga inköpskostnaden är det dock värt att ta hand om dem. Jag bär bara mina T-shirts i merinoull när jag tror att jag faktiskt kan behöva materialets egenskaper på fältet. Vid dagsutflykter till bergen väljer jag oftast syntetiska kläder eftersom jag helt enkelt inte vill bära kläder i merinoull.

Varför är merinoull och produkter av merinoull så dyra? Detta beror främst på det höga priset på själva råvaran. De bästa tillverkarna använder ull som huvudsakligen kommer från Nya Zeeland och Australien. Pälsen måste komma från får som lever högt uppe i bergen, i ett ständigt skiftande klimat med temperaturer som varierar från 35 °C på sommaren till -20 °C på vintern. Gården måste också drivas enligt ekologiska normer. Därför är Woolmed T-shirts och andra produkter från varumärket alltid av högsta kvalitet. .

Varför merinoull är bra för sommaren
I rubriken till den här artikeln frågade vi oss varför merinoull är lämplig för sommaren. I slutet av den här artikeln vill vi ge dig ett rakt svar på denna fråga och sammanfatta våra tidigare tankar. Varför då? Därför att:

* Den absorberar fukt på ett utmärkt sätt (upp till 35 % av sin egen vikt),
*Materialet är andningsbart och andas bra,
* Skyddar mot UV-strålning,
* Den kan förstärkas med syntetiska fibrer och användas som första och enda lager,
*merinoull ger inte upphov till obehaglig lukt även efter mycket intensivt arbete,
*merinos produkter kan användas i många dagar utan avbrott,
*merinoull är ett biologiskt nedbrytbart och miljövänligt material.

Sommarkläder i merinoull omfattar ett brett utbud av t-shirts, trosor, strumpor för löpning och vandring samt multifunktionella omslag. Det finns också plagg för kallare perioder av året, t.ex. skjortor och leggings med extra vikt, ofta tillverkade av 100 % merinoull. Dessutom hittar du tröjor, mössor, handskar och till och med jackor där merinoull fungerar som ett isolerande lager. Bland de tillverkare som erbjuder kläder i merinoull och vars produkter du kan köpa i Merinos-wool-butiken finns Woolmed.

Leave a Reply